De laatste levensfase in een hospice

Bij het aanbreken van de laatste levensfase komt er veel op u af en dienen er veel keuzes gemaakt te worden. Een keuze hiervan is thuis sterven of in een hospice. Thuis sterven is mogelijk met thuiszorg en hulp van nabestaanden of vrijwilligers. Een andere mogelijkheid is om de laatste levensfase door te brengen in een hospice.

Wat is een hospice?

Een hospice is een zorginstelling gespecialiseerd in palliatieve zorg en terminale zorg. Wat betekent dat zij zorg leveren in de laatste levensfase. Hier wordt uitgegaan van een levensverwachting tot 3 maanden. Deze zorg is gericht op het zo min mogelijk lijden van de cliënt, niet op genezing.

Er zijn verschillende vormen van een hospice, zoals: 

  • Een villa in een rustige omgeving
  • Een palliatieve afdeling in een verpleeghuis. 
  • Een bijna-thuis-huis, wat vaak een kleinschalig hospice is

Daarnaast is het mogelijk om in een zorgvilla te verblijven waar palliatieve zorg mogelijk is, zoals bij Zorgvilla Ome Jan. Dit is een zorgvilla met 24-uurszorg voor bewoners met dementie. Hier kan men blijven in de laatste levensfase om palliatieve zorg te ontvangen. Om een goede keuze te maken is het daarom goed naar verschillende aspecten te kijken, zoals bijvoorbeeld de ziekte, voorspelling van de arts, woonsituatie en de mantelzorg.

Zorg in een hospice

Een hospice verleent palliatieve zorg en terminale zorg. Zij zorgen ervoor dat het leven van de cliënt en de naasten zo aangenaam mogelijk verloopt en zorgen voor de begeleiding van het sterven. Welke zorg daarvoor nodig is verschilt per cliënt. De meeste hospices hanteren vaak geen vaste bezoektijden en overnachten is vaak ook mogelijk. Dit kan in een logeerkamer of door een bed te plaatsen in de kamer van een cliënt.

Hospice terminale zorg

Kosten van een hospice

Om de zorg van een hospice vergoed te krijgen dient een arts te bevestigen dat er sprake is van een ongeneeslijke ziekte. De zorg wordt dan vergoed door de zorgverzekeraar en valt onder Zorgverzekeringswet. Voor het verblijf en andere kosten zoals de voeding, was en onderhoud van de kamer vraagt een hospice een eigen bijdrage. Deze eigen bijdrage is per hospice verschillend. Sommige zorgverzekeraars vergoeden een deel van deze eigen bijdrage als u bijvoorbeeld een aanvullende verzekering heeft. Een hospice kan u ook informeren en adviseren over kosten en eventuele vergoedingen.

Alternatief van een hospice

Naast de mogelijkheid van een hospice kan er ook gekozen worden om thuis te sterven. Standby Zorg is gespecialiseerd in terminale thuiszorg en palliatieve thuiszorg. Wij zijn de schakel tussen alle betrokken partijen zodat u zich daar niet mee bezig hoeft te houden. Omdat de financiering bij thuis sterven net even anders werkt en voor iedere cliënt anders is nemen wij deze graag met u door. Wilt u alvast meer lezen? Kijk hier voor meer informatie over thuis sterven.

Veelgestelde vragen

Hoe lang mag u in een hospice verblijven? chevron-down

U mag in principe 3 maanden in een hospice verblijven, aangezien de levensverwachting op 3 maanden wordt geschat. Een langer verblijf is in overleg met het hospice en een arts verlengd worden. Niet ieder hospice gaat hier hetzelfde mee om. Het is dus verstandig om hier vooraf afspraken over te maken.

Moet ik de verhuizing naar een hospice doorgeven? chevron-down

Wanneer u verhuist naar een hospice moet dit net zoals een andere verhuizing doorgeven aan de gemeente. Het voorkomt dat u uitgeschreven wordt maar ook de Sociale Verzekeringsbank en de belastingdienst op de hoogte zijn van de verhuizing.

Telefoon Roze

Terminale of palliatieve zorg nodig?

Bel ons gerust op 088 - 018 02 00 of laat uw gegevens achter zodat wij u terug kunnen bellen om de mogelijkheden van thuiszorg te bespreken.

Laat u terug bellen