De hersenaandoening dementie

Wanneer dementie word vastgesteld bij u of een naaste, veranderd er veel. Het is een nieuwe en onbekende levensfase die iemand in gaat. Er is vaak veel onzekerheid, over zowel de progressie van de ziekte als de toekomst. Ook zijn er verschillende vormen van dementie, wat nog meer vragen kan opwekken. 

Hier in onze kennisbank beantwoorden wij verschillende vragen over de ziekte dementie. U vindt hier alle belangrijke informatie over dementie thuiszorg, om zo u een stapje verder te helpen.

Wat is dementie?

Dementie is een ziekte van de hersenen. De hersenen kunnen informatie niet meer goed verwerken: lichaam en geest gaan achteruit. Doordat de hersenen minder goed werken, gaat vaak het geheugen achteruit.

Het eerste dat ‘verdwijnt’, is nieuwe informatie. Als de ziekte vordert, kunnen ook oudere herinneringen uit het geheugen worden gewist. Mensen met dementie kunnen allerlei handelingen niet meer goed uitvoeren. Bijvoorbeeld het betalen van de rekeningen of het op de juiste manier innemen van medicijnen. Later kunnen ook gewone dagelijkse dingen als koken, aankleden en koffie zetten moeite gaan kosten.

Soorten dementie

De ziekte dementie is een verzamelnaam van ruim vijftig ziektes. Dementie kent verschillende vormen, varianten en symptomen. De meest voorkomende soorten van dementie zijn:

Dementie zorg

Symptomen bij dementie

Mensen met dementie hebben last van één of meer van de volgende symptomen:

  • Geheugenstoornissen
  • Taalproblemen in woord of schrift (afasie)
  • Problemen met complexe handelingen (apraxie)
  • Problemen met het herkennen van voorwerpen (agnosie)
  • Problemen met logisch denken, plannen, organiseren en uitvoeren van activiteiten
  • Problemen met aandacht en concentratie
  • Verminderde mentale verwerkingssnelheid
  • Stoornissen in het denken in beelden (visueel-ruimtelijk denken) of in het tekenen of namaken van voorwerpen

Thuis wonen met Standby Zorg

Juist voor mensen met (beginnende) dementie is thuis wonen belangrijk. Hun eigen huis kennen ze bij wijze van spreken met hun ogen dicht. Juist voor mensen met dementie is die bekende en veilige omgeving belangrijk. Als de hersenen minder goed werken, kunnen ze thuis terugvallen op ‘de automatische piloot’.

Standby biedt persoonlijke dementiezorg thuis. Onze zorgverleners zijn op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van dementie. Ook zijn ze geïnteresseerd in uw verhaal. Ze willen u helpen, zodat u, uw partner, uw vader of uw moeder zo lang mogelijk thuis kan blijven wonen. We kunnen onze zorg zelfs uitbreiden tot 24 uur per dag. Als de laatste levensfase is aangebroken, bieden we ook palliatieve zorg. Palliatief betekent: verzachtend. We proberen dan de harde werkelijkheid van het ziekzijn te verzachten door nabij te zijn met de zorg die u wenst. Ook als u niet meer beter wordt, kan het leven nog veel te bieden hebben.

Telefoon Geel

Thuiszorg nodig?

Bel ons gerust op 088 - 018 02 00 of laat uw gegevens achter zodat wij u terug kunnen bellen om de mogelijkheden van thuiszorg te bespreken.

Laat u terug bellen