Wat is kanker?

Kanker is een ziekte waarbij cellen in het lichaam ongecontroleerd gaan groeien. Ze groeien dan sneller dan gewone lichaamscellen. Vaak groeien ze uit tot een gezwel, oftewel een tumor. Zo’n tumor kan overal doorheen groeien en daardoor schadelijk zijn.

Een tumor kan goedaardig of kwaadaardig zijn. Goedaardig betekent dat de kankercellen zich niet in het lichaam verspreiden. Toch kan ook een goedaardige tumor ernstige gevolgen hebben. Een gezwel in het hoofd kan bijvoorbeeld zorgelijk zijn als het weefsel wegdrukt. Kwaadaardig betekent dat kankercellen los kunnen raken en zich via bloed- of lymfebanen verspreiden. Zo kunnen op andere plekken in het lichaam nieuwe tumoren ontstaan. Dit noemen we uitzaaiingen. In bijna alle delen van het lichaam kan kanker ontstaan, bijvoorbeeld op de huid, in de darmen en in de longen. Er bestaan meer dan 100 verschillende soorten kanker.

Kanker in Nederland

In 2018 kregen 116.537 mensen kanker. Het betrof 61.003 mannen en 55.534 vrouwen. Bij mannen komt prostaatkanker het meeste voor, gevolgd door darmkanker en huidkanker. Bij vrouwen komt borstkanker het meeste voor, gevolgd door huidkanker en darmkanker. Kanker is al jaren de meest voorkomende doodsoorzaak in Nederland.

Samen met u en uw naasten bekijken we hoe we u het beste kunnen ondersteunen. Is bijvoorbeeld 24 uurszorg voldoende? Of heeft u uw terminale zorg snel nodig? Vaak kunnen we binnen 24 uur al starten, met een ervaren team.

Langdurige-thuiszorg-standby

Wat Standby Zorg voor u kan betekenen

Soms is genezing niet meer mogelijk. Als uw laatste levensfase is ingegaan, noemen we dat de terminale fase. Deze periode kan drie maanden duren, soms langer. De behandeling richt zich dan niet meer op het genezen van uw ziekte, maar op het begeleiden en ondersteunen van u en uw familieleden.

Sommige mensen brengen de laatste fase van hun leven door in een hospice. Anderen blijven thuis en krijgen terminale thuiszorg. Standby Zorg biedt deze terminale thuiszorg. Het is een moeilijke en verdrietige, maar soms ook mooie periode met waardevolle momenten. Belangrijk is dat u en uw familie zich in deze periode zo comfortabel mogelijk voelen. Zonder pijn, zonder angst, zodat u de laatste periode in uw leven kunt doorbrengen zoals u dat graag wilt.

Telefoon Roze

Thuiszorg nodig?

Bel ons gerust op 088 - 018 02 00 of laat uw gegevens achter zodat wij u terug kunnen bellen om de mogelijkheden van thuiszorg te bespreken.

Laat u terug bellen