Een chronische ziekte

Bij hartfalen kunnen snel dagelijkse taken te veel worden. Deze chronische ziekte zorgt er namelijk voor dat iemand versnelde vermoeidheid heeft. Zo worden taken als ontbijt maken, boodschappen doen of een was draaien al gauw te zwaar. Ook brengt dit ziektebeeld verschillende vragen naar boven. Wat voor zorg kan u krijgen? Is er een behandeling mogelijk? Wat is de levensverwachting? Hier in onze kennisbank beantwoorden we deze vragen over het ziektebeeld hartfalen en wat erbij komt kijken.

Standby Zorg kijkt met u mee naar de invulling van de zorg. Met onze ervaring in de thuiszorg passen wij de zorg op u aan. Zo is het mogelijk om al vanaf 3 uur aaneengesloten tot wel 24 uur per dag zorg thuis te krijgen. Lees meer over zorg bij hartfalen via Standby.

Wat is hartfalen?

Hartfalen is een chronische aandoening, waarbij het hart niet genoeg bloed rondpompt. Spieren en organen krijgen niet genoeg zuurstof en voedingstoffen. Er ontstaan dan verschillende klachten zoals versnelde vermoeidheid en het vasthouden van vocht.

Vormen van hartfalen

Er zijn twee verschillende vormen hartfalen. Het hart kan of niet goed samenknijpen of niet goed ontspannen. Ook komt wel eens een combinatie van beiden vormen voor.

  • Systolisch hartfalen: de hartspier knijpt minder goed. De systole is de fase van de hartslag waarin het hart zich samentrekt. Bij deze vorm van hartfalen trekt de hartspier niet krachtig genoeg samen. De hartspier is vergroot, dunner en slapper dan normaal. Het hart vult zich goed met bloed, maar kan het bloed niet goed wegpompen. Deze vorm heet ook wel hartfalen met verminderde (linker) kamerfunctie.
  • Diastolisch hartfalen: hartfalen door een stijve hartspier. De diastole is de fase waarin het hart zich ontspant en zich vult met bloed. Bij deze vorm van hartfalen knijpt de hartspier wel goed, maar vult het hart zich niet voldoende meer met bloed. Hierdoor pompt het hart per hartslag minder bloed uit en kan zich niet ontspannen. Deze vorm heet ook wel hartfalen met behouden van (linker) kamerfunctie.

Ejectiefractie

Om te achterhalen welke vorm van hartfalen iemand heeft, voert de arts een ejectiefractie uit. De arts meet hiervoor de hoeveelheid bloed die de linkerhartkamer bij elke hartslag uitpompt. Een gezond hart pompt 50 tot 70% van het bloed in de linkerkamer weg. Bij iemand met hartfalen is dit sterk afgenomen tot 40% of minder.

Hartfalen

Hartfalen symptomen

Hartfalen heeft veel impact op de dagelijkse bezigheden. Het hart gaat meestal langzaam achteruit. De eerste klachten merkt iemand vaak eerst alleen bij inspanning, en later ook in rust. De symptomen en klachten zijn afhankelijk van de ernst van het hartfalen. De meest voorkomende symptomen zijn kortademigheid, versnelde vermoeidheid en het vasthouden van vocht. Andere klachten zijn:

  • Geheugen- en concentratieproblemen
  • Koude handen en voeten
  • Langzaam herstel na inspanning
  • Verminderde eetlust
  • Slecht slapen en 's nachts vaak moeten plassen
  • Aanvallen van ademnood en hoesten, vooral bij (plat)liggen

Hartfalen vrouw symptomen

Klachten en symptomen bij hartfalen verschillen per persoon. Veel symptomen zijn hetzelfde voor mannen en vrouwen. Onderzoeken en behandelingen van hartaandoeningen werken soms bij vrouwen anders als mannen. Vrouwen krijgen vaker op hogere leeftijd hartfalen dan mannen. Ook zie je een verschil in de vorm. Bij vrouwen zie je vaker diastolisch hartfalen.

Hartfalen oorzaak

Hartfalen kan verschillende oorzaken hebben. Dit is ook per cliënt weer anders. De meest voorkomende oorzaken zijn:

  • Hartinfarct: een hartinfarct, ook wel een hartaanval, beschadigt de hartspier. Er ontstaat een litteken en op die plek trekt het hart niet meer samen. De pompfunctie van het hart neemt af, wat hartfalen kan veroorzaken.
  • Hoge bloeddruk: bij hoge bloeddruk moet het hart harder werken dan normaal. De hartspier wordt dikker, stijver en levert minder kracht. Dit kan hartfalen veroorzaken.
  • Hartziekten: door een hartziekte of hartaandoening kan ook hartfalen ontstaan. Dit is het meest voorkomend bij een hartritmestoornis, hartspierziekte of hartkleplijden.

Behandeling

Hartfalen is een chronische aandoening en is niet te genezen. Wel zijn er behandelingen die symptomen kunnen voorkomen en voor een langer en beter leven kunnen zorgen. Behandelingen voor hartfalen bestaan vooral uit medicijnen en adviezen voor een gezonde levensstijl. Er zijn ook behandelingen die de oorzaak kunnen wegnemen:

  • Dotteren: ook wel een bypassoperatie. Deze behandeling kan helpen om de doorstroming te verbeteren van de kransslagaders in het hart.
  • Hartklepoperatie: als er een hartklep niet goed werkt kan deze gerepareerd worden of vervangen.

Iemand kan ook een speciale pacemaker of ICD (inwendige defibrillator) krijgen als behandeling tegen hartfalen. Er zijn ook zeldzame gevallen waar een steunhart of harttransplantatie nodig is.

Hartfalen levensverwachting

De levensverwachting van iemand met hartfalen varieert per situatie, de oorzaak en de ernst van het hartfalen. Mensen met een lichte vorm van hartfalen leven gemiddeld langer dan cliënten met ernstige hartfalen of acuut hartfalen.

Standby Zorg en hartfalen

Al bijna 25 jaar is Standby Zorg de specialist in palliatieve en terminale thuiszorg. Wij begrijpen dat bij hartfalen dagelijkse taken vaak snel teveel worden. Wij kijken graag mee naar uw wensen en behoeftes en waar wij kunnen ondersteunen of begeleiden. Zijn korte blokken zorg voldoende? Of wilt u liever iemand 24 uur per dag in huis hebben? Standby geeft advies en kijkt mee naar de beste invulling van de zorg.

Hans Stoel Roze

Thuiszorg nodig bij hartfalen?

Bel ons gerust op 088 - 018 02 00 of laat uw gegevens achter zodat wij u terug bellen om de mogelijkheden van thuiszorg te bespreken.

Laat u terug bellen