Frontotemporale dementie 

Frontotemporale dementie (FTD) speelt zich af in de voorste delen van de hersenen. Dit deel van de hersenen stuurt het gedrag, emotionele reacties en taalvaardigheid aan. Iemand met frontotemporale dementie gaat zich anders gedragen en krijgt een andere persoonlijkheid. De omgeving ziet ‘een ander mens’.

Andere benamingen voor deze ziekte zijn: ziekte van Pick en frontaalkwabdementie. Meestal begint de ziekte op jonge leeftijd, tussen de 40 en de 60 jaar. Zeker als de ziekte vordert, wordt de zorg zwaar. Opname in een verpleeghuis is vaak de enige oplossing. 

Frontotemporale dementie en Standby Zorg

Standby Zorg is gespecialiseerd in dementiezorg. Ook in frontotemporale dementie. Juist voor deze mensen is een vaste structuur belangrijk. Thuis voelt veilig en vertrouwd. Door onze zorg en begeleiding kunnen mensen met deze ziekte langer thuis blijven wonen. We ontlasten ook de mantelzorgers, zodat zij hun partner of familielid beter kunnen bijstaan.

We bieden de zorg die nodig is. Bijvoorbeeld in blokken vanaf 2 uur, zodat er ook tijd is voor een wandeling of een praatje. Als 24 uur per dag zorg nodig is, kan dat ook. 

Wat is frontotemporale dementie?

Frontotemporale dementie (FTD) is een aandoening van het voorste deel van de hersenen. Bij veel andere vormen van dementie valt als eerste de vergeetachtigheid op. Bij deze vorm van dementie treedt dit pas later op. De ziekte begint sluipenderwijs. Het voorste deel van de hersenen stuurt het gedrag. Deze mensen kunnen zich bijvoorbeeld ongepast en ongeremd gaan gedragen. Ze krijgen minder interesse in dingen die ze daarvoor wel belangrijk vonden. Ze kunnen zich minder goed inleven in de gevoelens van een ander. Ook kunnen problemen ontstaan met praten, schrijven en het begrijpen van dingen. Gaandeweg gaan deze mensen ook minder goed bewegen, waardoor het risico op vallen groter wordt.

De klachten verschillen per persoon. Omdat deze vorm van dementie niet begint met geheugenverlies, is vaak niet meteen duidelijk wat er aan de hand is. Ook omdat je bij iemand van 50 jaar niet direct denkt aan dementie. Gaandeweg worden de symptomen duidelijker. Als de huisarts frontotemporale dementie vermoedt, volgt een verwijzing naar het ziekenhuis voor neuropsychologisch onderzoek en MRI-scans.

Varianten frontotemporale dementie

Frontotemporale dementie kent drie varianten. De eerste symptomen bepalen de variant. Zo kan het gedragsgebied aangetast zijn, terwijl het taalgebied nog intact is. Dan kan iemand ander gedrag vertonen, maar nog wel begrijpen wat wordt gezegd. We onderscheiden de gedragsvariant (ziekte van Pick), taalvariant en bewegingsvariant. 

  1. GedragsvariantMensen met deze vorm van frontotemporale dementie vertonen veranderingen in hun gedrag en persoonlijkheid. Ze reageren anders en beoordelen situaties anders. Ze kunnen ineens ongepaste of risicovolle dingen doen, bijvoorbeeld iets stelen in een winkel. Ook dwangmatig gedrag komt voor. Dan móet voor hun gevoel iets altijd in een vaste volgorde en op een vast tijdstip gebeuren. Deze mensen kunnen ongevoelig overkomen. Ze kunnen de hele dag apathisch op de bank zitten en tot niets komen. Artsen noemen de gedragsvariant vaak de ziekte van Pick.
  2. Taalvariant: Mensen met deze vorm van dementie hebben moeite met spreken, begrijpen, lezen en schrijven. Iemand met deze vorm van dementie weet steeds minder goed wat bepaalde woorden betekenen. Na verloop van tijd wordt het taalbegrip steeds minder en kan iemand ook voorwerpen en situaties steeds moeilijker benoemen. Deze variant noemen we ook: progressieve afasie of semantische dementie.
  3. Bewegingsvariant: De coördinatie van bewegingen raakt verstoord. Bewegen en lopen gaan moeilijker. Daardoor vallen deze mensen vaker. Ook spierstijfheid en trillen komen voor. Vaak treden deze klachten op aan één kant van het lichaam. Sommige mensen ervaren een ‘alien hand’: het voelt of de arm uit zichzelf beweegt en dingen vastpakt. De bewegingsvariant heet ook: corticobasaal syndroom.

Oorzaak frontotemporale dementie

Bij ongeveer een op de vijf mensen met frontotemporale dementie ontstaat de ziekte door een foutje in de genen. Als één van de ouders de ziekte heeft, heeft ook hun kind 50 procent kans op de ziekte. Een klinisch geneticus kan onderzoeken of erfelijkheid een rol speelt.

Behandeling voor frontotemporale dementie

Helaas is frontotemporale dementie op dit moment niet te genezen. Wel kunnen medicijnen sommige verschijnselen van de ziekte verminderen. Bijvoorbeeld gedragsproblemen. De ziekte verloopt bij iedereen anders, dus ook de behandeling verschilt van persoon tot persoon. De arts kan hierin adviseren.

Laatste fase frontotemporale dementie

De levensverwachting na de diagnose frontotemporale dementie is gemiddeld zes tot acht jaar. Medicijnen kunnen problematisch gedrag enigszins bijsturen. Gaandeweg wordt de zorg voor deze mensen zwaarder en zwaarder. Te zwaar voor veel mantelzorgers. Daarom de oproep: vraag op tijd om hulp. Uiteindelijk valt aan een opname in een verpleeghuis meestal niet te ontkomen.

In het laatste stadium trekt de ziekte zich steeds meer in zichzelf terug en komt niet of nauwelijks meer uit bed. Door hersenbeschadiging kunnen slikstoornissen ontstaan. Dit kan weer leiden tot longontsteking. Veel mensen met deze ziekte overlijden uiteindelijk aan een longontsteking.

quote

Voelt zich veilig als ze binnen komen houden hem goed in de gaten. Wijken niet van zijn zijde. Was een geweldig team heel hartelijke dank hier voor.

Standby Zorg en frontotemporale dementie

Het is confronterend om langzaam de grip op het leven te verliezen. Mensen met deze vorm van dementie hebben behoefte aan een rustige, vertrouwde omgeving met niet te veel prikkels. De zorg is fysiek zwaar en kost veel tijd. Het veranderende gedrag maakt het extra moeilijk. Belangrijk is dat de mantelzorger niet overbelast raakt. Daar is niemand bij gebaat.

Standby Zorg is gespecialiseerd in thuiszorg voor alle vormen van dementie, ook voor de frontotemporale dementie. Een vaste structuur is dan juist belangrijk. Met thuiszorg van Standby Zorg kunt u of uw partner zo lang mogelijk thuis blijven wonen, in de vertrouwde omgeving. We ontlasten ook de mantelzorgers, zodat zij hun partner of familielid beter bij kunnen staan. We bieden zorg in blokken vanaf 2 uur aaneengesloten, zodat er ook tijd is voor een wandeling of een praatje. Als de zorg uitgebreid dient te worden kan dit tot 24 uur per dag. Zodat thuis blijven wonen in de bekende omgeving mogelijk blijft.

Dementiezorg

Dementiezorg nodig?

Bel ons direct op 088 - 018 0200 of laat uw gegevens achter zodat wij u terug bellen om de mogelijkheden van thuiszorg te bespreken

Terugbelverzoek inplannen