Wet maatschappelijke ondersteuning
De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) zorgt ervoor dat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. De gemeente is verantwoordelijk en zorgt voor de ondersteuning thuis.
Welke ondersteuning biedt de Wmo?
De gemeente ondersteunt mensen die niet op eigen kracht zelfredzaam zijn. Denk hierbij aan:
- begeleiding en dagbesteding;
- ondersteuning van de mantelzorger
- huishoudelijke hulp
- een plaats in een beschermde woonomgeving voor mensen met een psychische stoornis;
- opvang in geval van huiselijk geweld en mensen die dakloos zijn.
Wmo per gemeente
Iedere gemeente is verantwoordelijk voor de Wmo en mag dit naar eigen idee invullen. Daarom kan de invulling, het aanvragen en het budget per gemeente afwijken. Het is daarom goed om onderzoek te doen naar de WMO in uw eigen gemeente.
Wmo aanvragen
Het sociale wijkteam of het Wmo-loket van uw gemeente geeft u informatie over de Wmo. Zij helpen u ook met de aanvraag van voorzieningen uit de Wmo. Er wordt gratis cliëntondersteuning aangeboden door de gemeente.
Wmo Persoonsgebonden budget (pgb)
U kunt er voor kiezen om de Wmo om te laten zetten naar een persoonsgebonden budget (pgb). Er wordt dan een budget vrijgegeven en met dit budget bepaalt u welke zorginstelling of zorgverlener waar en wanneer ondersteuning biedt. Op deze manier heeft u zelf invloed op de invulling van de hulp. Het pgb wordt niet op u eigen rekening gestort maar de betalingen verlopen via de Sociale Verzekeringsbank.
Wmo Zorg in Natura (ZiN)
Als u een aanvraag heeft gedaan voor de Wmo gaat de gemeente kijken naar zorgpartijen waar zij een contract hebben afgesloten. U ontvangt dan de zorg direct van de gecontracteerde partijen van de gemeente.
Eigen bijdrage Wmo
Gemeenten mogen een eigen bijdrage vragen voor de Wmo-ondersteuning. U betaalt in de meeste gevallen een eigen bijdrage van € 19,00 per maand. De gemeente kan een lagere eigen bijdrage vaststellen voor bijvoorbeeld huishoudens met een minimuminkomen.
Financiering bij de Wmo
Bij de Wmo zijn er verschillende manieren om deze hulp te ontvangen. Dit is onder andere mogelijk door een Persoonsgebonden budget (pgb) of door Zorg in Natura (ZiN). Bij een PGB ontvangt u een budget waarmee u zelf de hulp inkoopt. Bij Zorg in Natura neemt u de zorg direct af bij de instelling waar uw zorgverzekering een contract mee heeft.