Zorg in Natura bij Wet maatschappelijke ondersteuning

Als u een Wmo indicatie heeft kunt u kiezen uit twee financieringsvormen: een persoonsgebonden budget (pgb) of Zorg in Natura (ZiN). Bij een pgb ontvangt u een budget en kunt zelf de zorg inkopen. Bij een ZiN maakt u gebruik van de hulp is die geregeld via de gemeente. Zij verzorgen dan ook de administratie hiervan.

Hulp ontvangen via Zorg in Natura

De gemeente heeft verschillende afspraken gemaakt met zorginstellingen. Als u kiest voor ZiN dan maakt u gebruikt van de hulp die door de gemeente is ingekocht. Met deze zorgverleners maakt u de afspraken over de hulp die bij u geleverd dient te worden. De gemeente regelt dan de administratie.

Eigen bijdrage bij Zin

Bij de Wmo moet u een eigen bijdrage betalen. Dit geldt als u kiest voor ZiN, maar ook als u kiest voor een pgb. De eigen bijdrage is maximaal €19 per maand. Er zijn uitzonderingen voor de eigen bijdrage. Deze kunt u bij de gemeente opvragen.

Standby Zorg en Wmo ZiN

Standby Zorg heeft geen contracten met gemeenten. Indien u toch hulp wil ontvangen via Standby Zorg kunt u dit financieren middels een pgb. Deze kunt u opvragen bij uw gemeente. 

Veelgestelde vragen

Wat is een Wmo indicatie? chevron-down

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) zorgt ervoor dat u zo lang mogelijk thuis kunt blijven wonen. De hulp wordt geregeld door de gemeente en zorgt voor ondersteuning thuis. Dit kan begeleiding zijn, huishoudelijke hulp of een ondersteuning van de mantelzorger. 

Hoe vraag ik een Wmo indicatie aan? chevron-down

De Wmo indicatie vraagt u aan bij de gemeente waar u woont. De gemeente heeft een Wmo-loket, zij ondersteunen u bij de aanvraag van de indicatie. Het aanvragen van een indicatie kan per gemeente anders zijn. De gemeente helpt u met het aanvragen de indicatie, ook wordt er gratis cliëntondersteuning aangeboden door de gemeente.

Hoe wordt de financiering geregeld bij een Wmo indicatie? chevron-down

Met een Wmo indicatie kunt u ook zorg van Standby Zorg ontvangen als u kiest voor een pgb. Met dit persoonsgebonden budget kunt u zelf kiezen voor een zorgaanbieder.

Telefoon Roze

Thuiszorg nodig?

Bel ons gerust op 088 - 018 02 00 of laat uw gegevens achter zodat wij u terug kunnen bellen om de mogelijkheden van thuiszorg te bespreken.

Laat u terug bellen