Zorg in Natura bij Wet langdurige zorg

Als u een Wlz indicatie heeft zijn er verschillende manieren om de zorg te ontvangen. Er wordt hierbij onderscheid gemaakt tussen een Persoonsgebonden budget (pgb) en Zorg in Natura (ZiN). Bij een pgb wordt er een budget vrijgegeven en met dit budget bepaalt u zelf welke zorginstelling of zorgverlener waar en wanneer de zorg biedt. Bij ZiN kunt u kiezen uit de zorgaanbieders waar het zorgkantoor afspraken mee heeft. Het zorgkantoor betaalt direct de zorgaanbieder en verzorgt de administratie.

Wat doet het zorgkantoor

Het zorgkantoor van uw regio voert de Wlz uit. Zij dienen ervoor te zorgen dat u de Wlz-zorg ontvangt die is vastgesteld door de indicatie. De zorgkantoren sluiten overeenkomsten met zorgaanbieders die Wlz-zorg in natura leveren. Bij het verlenen van de zorg regelt het zorgkantoor ook de administratie van de zorg. Bekijk hier welk zorgkantoor hoort bij uw regio.

Zorgvormen

Wanneer u een Wlz-indicatie heeft kunt u kiezen om zorg te krijgen in een instelling of om de zorg thuis te ontvangen. Voor de zorg thuis wordt er onderscheid gemaakt tussen een volledig pakket thuis (vpt) en een modulair pakket thuis (mpt).

  1. Volledig pakket thuis (vpt): Bij een vpt ontvangt u alle zorg die u thuis nodig heeft bij één zorgaanbieder.
  2. Modulair pakket thuis (mpt): Bij een mpt maakt u met verschillende zorgaanbieders afspraken over de benodigde zorg. U kiest dan zelf welke zorg u bij welke aanbieder afneemt. Hierbij kan ook een keuze worden gemaakt om dit deels met een pgb te financieren.

Extra zorg bij ZiN

Het kan voorkomen dat u meer zorg nodig heeft dan op grond van uw indicatie vergoed wordt. Er zijn mogelijkheden om dit toch vergoed te krijgen. Zo kunt u wellicht in aanmerking komen voor meerzorg of kunt u een toeslag ontvangen. Wij kijken graag met u mee naar de verschillende mogelijkheden.

Eigen bijdrage bij een Wlz ZiN

Bij de Wlz moet u een eigen bijdrage betalen. Dit geldt als u kiest voor een pgb, maar ook als u kiest voor ZiN. De eigen bijdrage wordt berekend door het CAK op basis van eigen inkomen, vermogen, leeftijd en gezinssamenstelling.

Standby Zorg en ZiN

Is sommige gevallen is het mogelijk om de zorg van Standby Zorg te financieren via ZiN. We hebben een contract met het zorgkantoor VGZ, waar de volgende regio’s onder vallen:

  1. Midden-Brabant
  2. Noordoost-Brabant
  3. Nijmegen
  4. Noord- en Midden-Limburg
  5. Midden-Holland
  6. Waardenland
  7. Noord-Holland Noord

Als u in één van deze bovenstaande regio’s valt kan de zorg makkelijk geregeld worden via ZiN. Daarnaast is het ook mogelijk om een mpt deels te combineren met een pgb. We kijken per situatie welke financieringsvormen het beste past en adviseren u graag. 

Telefoon Roze

Thuiszorg nodig?

Bel ons gerust op 088 - 018 02 00 of laat uw gegevens achter zodat wij u terug kunnen bellen om de mogelijkheden van thuiszorg te bespreken.

Laat u terug bellen