Wat is vasculaire dementie?

Vasculaire dementie is een storing in de bloedvoorziening in de hersenen. De hersenen hebben zuurstof nodig dat via het bloed naar binnen komt. Als er onvoldoende bloed naar de hersenen komt, dan beschadigt dit de hersenen. Door deze beschadiging kan men vergeetachtig worden. Ook kan het gedrag veranderen. Deze vorm van dementie kan ook bestaan naast een andere vorm van dementie, dit wordt dan gemengde dementie genoemd. Na Alzheimer is vasculaire dementie de meest voorkomende vorm van dementie.

Oorzaak vasculaire dementie

De oorzaak van vasculaire dementie is dat er te weinig bloedtoevoer naar de hersenen komt. Dit kan één keer, maar ook meerdere keren gebeuren. Dit wordt veroorzaakt door:

 • Tia: Er komt dan tijdelijk minder bloed in de slagaderen van de hersenen.
 • Beroerte: Een deel van de hersenen krijgen dan plots geen bloed meer, vaak veroorzaakt door een bloedpropje.
 • Vernauwing: Van kleine bloedvaten diep in de hersenen.

Bovenstaande oorzaken komen vaak door een onderliggende hart- en vaatziekte of hartfalen. Ook al worden deze hart- en vaatziekte behandeld is vasculaire dementie niet te voorkomen. Het kan er wel voor zorgen dat het niet erger wordt. Dit kan door bijvoorbeeld medicijnen te slikken die zorgen voor een betere doorbloeding van de hersenen.

Vasculaire dementie symptomen

Symptomen van vasculaire dementie kunnen per persoon verschillen. Dit ligt aan de plekken in de hersenen die beschadigd zijn. Symptomen die veel voorkomen zijn:

 • Praten, denken en bekende handelingen gaan opeens langzamer
 • Moeite met plannen en keuzes maken of oplossingen zoeken
 • Lage concentratie
 • Problemen met het geheugen
 • Zachte stem
 • Niet meer op bepaalde woorden komen
 • Verstijfde spieren of geen gevoel meer hebben in lichaamsdelen
 • Lichaamsdelen niet meer kunnen bewegen
 • Epileptische aanvallen

De symptomen van vasculaire dementie zijn meestal te zien op een leeftijd tussen 65 tot 75 jaar. Het komt ook voor op een jongere leeftijd. Mannen krijgen meer te maken met deze vorm van dementie dan vrouwen.

Behandeling

Op dit moment is er nog geen behandeling van vasculaire dementie. De onderliggende oorzaken kunnen wel behandeld worden om de schade zo veel mogelijk te beperken. Dit zijn dan bijvoorbeeld onderliggende hart- of vaatziekten, zo als een hoge bloeddruk.

Een revalidatiebehandeling kan uitkomst bieden voor de cognitieve problemen bij vasculaire dementie. Deze therapie wordt meestal gegeven door een ergotherapeut, cognitief therapeut of psycholoog. Met deze therapie kan men nieuwe manieren aanleren hoe om te gaan met concentratieproblemen, of het houden van overzicht.

Aandachtspunten terminale zorg

Verloop vasculaire dementie

Deze vorm van dementie begint vaak erg plotseling. Het verdere verloop gaat meestal geleidelijk, maar kan ook met grote stappen achteruitgaan. In het begin kan iemand met vasculaire dementie nog weinig last hebben van geheugenproblemen. Wel kunnen andere problemen optreden zoals:

 1. Niet op woorden kunnen komen
 2. Langzamer zijn in dingen doen of zeggen
 3. Lastig schakelen tussen onderwerpen
 4. Onhandig worden
 5. Geen overzicht kunnen houden of plannen

Het verloop van de ziekte is bij iedereen erg verschillend. Het kan een lange tijd stabiel blijven, maar ook ineens verergeren door een beroerte of een reeks Tia’s. Mensen met vasculaire dementie zijn zich, in de beginperiode, vaak bewust van de ziekte. Hierdoor kunnen zij last krijgen van depressies. In een latere fase zullen er meer geheugenproblemen optreden, waardoor men minder besef heeft van de ziekte.

Vasculaire dementie levensverwachting

Het is lastig te zeggen wat de levensverwachting is van iemand met vasculaire dementie. Gemiddeld leeft men nog 5 jaar na de diagnose. Het komt echter ook voor dat mensen meer dan 15 jaar leven met de ziekte. Dit is afhankelijk van de leeftijd, de ernst van de ziekte en eventuele andere ziektes. Uiteindelijk komt men vaak te overlijden vanwege een fatale beroerte of hartinfarct.

Standby Zorg en vasculaire dementie

Na de diagnose vasculaire dementie is er wellicht niet direct zorg aan huis nodig. Als deze ziekte zich verder ontwikkeld zal er steeds meer hulp nodig zijn. Standby Zorg helpt u daar graag bij. Wij hebben jarenlange ervaring met dementie, ook met vasculaire dementie. Wij weten als geen ander hoe om te gaan met deze ziekte. Wellicht is een paar uur per dag zorg aan huis voldoende. Bij Standby Zorg is het mogelijk om vanaf 3 uur zorg te ontvangen. Zo is er ook tijd voor een praatje of een wandeling. Deze uren kunnen uitgebouwd worden tot wel 24 uur per dag. Wij kijken graag samen met u naar de mogelijkheden en geven u persoonlijk advies over uw situatie en de financieringsmogelijkheden.

Telefoon Geel

Thuiszorg nodig?

Bel ons gerust op 088 - 018 02 00 of laat uw gegevens achter zodat wij u terug kunnen bellen om de mogelijkheden van thuiszorg te bespreken.

Laat u terug bellen