Tips voor een fitte zomer

Standby Zorg

Fit de zomer in, dat is niet alleen fysiek belangrijk, maar ook mentaal. Je mentale fitheid heeft invloed op je dagelijks functioneren en gemoedstoestand. Het speelt een belangrijke rol bij je geheugen, concentratie, leervermogen en helpt je beter met stress om te gaan. Omdat de balans tussen je fysieke en mentale fitheid zo belangrijk is, geven we je tips voor een gezond lichaam én een gezonde geest.

Eet alle kleuren van de regenboog

Twee ons groente, twee stuks fruit… wie kent die slogan nou niet? Maar je hier aan houden blijft een uitdaging. Helemaal niet erg als dat het niet altijd lukt, maar het is goed om het wel te proberen en het liefste met zoveel mogelijk variatie. Wist je dat de kleur van groenten en fruit belangrijk is voor je gezondheid? Verschillende kleuren groenten en fruit bevatten verschillende vitaminen. Hoe kleurrijker je eet, hoe meer vitaminen je binnenkrijgt. Dus varieer lekker en eet alle kleuren van de regenboog!

Puzzel erop los

Puzzelen en geheugenspelletjes zijn een goede training voor de hersenen, omdat je ze daarbij actief stimuleert. Een legpuzzel, een schuifpuzzel, sudoku, kruiswoordraadsel of een potje memory, met alle soorten daag je je hersenen uit en draagt bij aan een beter geheugen.

Water, water en nog eens…

Ons lichaam heeft dagelijks zo’n 1,5 tot 2 liter vocht nodig voor de opname van voedingsstoffen in de darmen, het transport van voedings- en afvalstoffen in het lichaam en het regelen van de lichaamstemperatuur. Het beste wat je daarvoor kunt drinken is water, omdat het geen calorieën bevat en heerlijk fris is. Probeer minstens 8 glazen water per dag te drinken. Een groot glas water helpt ook om de verleiding van een calorierijk tussendoortje te weerstaan. Dus heb je het even moeilijk? Neem een glas water en vraag jezelf daarna af of je dat tussendoortje nog net zo graag wilt.

Move that body

Regelmatig bewegen is goed voor lichaam én geest. Doe het wel verantwoord en ga niet meteen trainen voor de marathon! Beweeg op de manier die bij jou past. Of dat nu een eindje joggen is of een stukje wandelen, probeer het een paar keer per week te doen. Neem wat vaker de trap in plaats van de lift, laat de auto staan en pak de fiets en maak een wandeling na het avondeten of tijdens de lunchpauze op je werk. Dat is niet alleen heel goed voor jou en je collega’s, maar ook erg gezellig.

Beach accessories sand

Regelmatig bewegen op de manier die bij jou past is goed voor lichaam én geest.

What’s new?

Je brein heeft prikkels nodig om fit te blijven. Door uit je normale omgeving te stappen, ontvangen je hersenen nieuwe prikkels en worden ze uitgedaagd. Dit zorgt ervoor dat ze beter gaan functioneren en nieuwe informatie sneller kunnen verwerken. Het is daarom goed om regelmatig iets nieuws te doen. Zoals de trein pakken in plaats van de auto of een bezoek aan een museum, een voorstelling of een stad waar je nog niet bent geweest. Maar iets nieuws doen kan ook in je dagelijkse routine. Ga eens naar een andere supermarkt dan je vaste adres en loop een nieuwe route tijdens je vaste wandelmoment. Je zult zien dat je allerlei nieuwe indrukken opdoet.

Doe leuke dingen

Het klinkt vanzelfsprekend, maar maak tijd voor dingen die je leuk vindt. Dit kan van alles zijn, zoals lezen, een film pakken in de bioscoop, in bad gaan, een dagje strand, yoga… Het maakt niet uit, als je er maar blij van wordt. Ga bij jezelf na waar je energie van krijgt en wat je juist energie kost en focus op de leuke dingen voor nieuwe energie.

Sweet dreams

Een goede nachtrust is belangrijk voor je gezondheid en kan je helpen om fit te blijven. Probeer daarom minstens 7 uur slaap per nacht te krijgen. Begin met ontspannen voordat je naar bed gaat: leg je telefoon op tijd weg en kijk geen televisie in bed, maar lees een boek of doe ontspanningsoefeningen. Welterusten!

Stick to the plan

Leg je doelen en de weg daar naartoe vast. Plan je activiteiten in en maak een maaltijdplan met boodschappenlijstjes. Zo weet je precies wat je moet doen en wanneer, en kun je jezelf verantwoordelijk houden voor je eigen succes.

Easy does it

Wonderen bestaan niet! Verwacht niet dat je heel snel hele grote resultaten boekt. Blijf consequent, houd je aan je plan en wees geduldig. Gun jezelf de tijd om je doelen te bereiken en ben trots op jezelf als je vooruitgang boekt.

Dit artikel over tips voor een fitte zomer is ook te lezen in de Bijdehand nummer 6. De Bijdehand is ons magazine voor cliënten, zorgverleners en medewerkers van Standby. Bekijk hier onze digitale Bijdehand.

Contact turquiose

Thuiszorg nodig?

Bel ons gerust op 088 - 018 02 00 of laat uw gegevens achter dan bellen wij u om de mogelijkheden van thuiszorg te bespreken.

Terugbelverzoek indienen