Football Memories: ophalen van dierbare voetbal herinneringen

Standby Zorg

Vanaf 2021 is Standby thuiszorg projectpartner van Football Memories, stichting Willem II Betrokken en van FC Eindhoven.

Football Memories is ontstaan in het Verenigd Koninkrijk en naar Nederland gehaald door initiatiefnemer Arjen Pijfers. Bij Football Memories worden deelnemers aan de hand van oude voetbalfoto’s en -materialen terug in de tijd gehaald. Bij Football Memories gaat het om het ophalen van mooie en dierbare herinneringen uit de rijke voetbalgeschiedenis, maar ook om het versterken van sociale contacten. Iedere twee weken vindt er een sessie plaats in het voetbalstadion, waarbij ongeveer 25 deelnemers onder begeleiding van vrijwilligers herinneringen komen ophalen.

Zo’n sessie duurt net zo lang als een voetbalwedstrijd; negentig minuten met een pauze van een kwartier. Tegen half drie ’s middags melden deelnemers zich in het stadion. Ze nemen samen met de vrijwilligers plaats aan tafels waarop foto’s, plakboeken, oude voetbalschoenen, krantenknipsels en spelersportretten op tafel liggen. Wanneer ‘het fluitsignaal’ voor de aftrap heeft geklonken is het tijd om voor even terug te gaan naar die goede oude tijd.

Vrijwilligers en begeleiders zien vol bewondering hoe de deelnemers opleven tijdens de sessies. Het maakt iets los bij ouderen voor wie dit soort sociale interacties niet meer zo vanzelfsprekend is. Football memories wil eenzame ouderen of ouderen met geheugenproblematiek vanuit een positieve insteek een welkome afleiding bieden.

De visie van Standby thuiszorg sluit naadloos aan op de visie achter Football Memories. Vanuit Standby thuiszorg zien wij ook het belang om mensen met geheugenproblematiek zo veel mogelijk te stimuleren en zichzelf te laten zijn. Hiervoor bieden wij voor mensen met dementie zorg aan huis van 3 tot 24 uur per dag waardoor er naast de zorg en begeleiding ook tijd is voor een praatje, een wandeling of om het geheugen te prikkelen. Daarnaast kan de mantelzorger ook even op adem komen.

Vanwege onze gezamenlijke doelen, hebben wij voorgesteld om structureel samen te werken. Daarom steunen wij dit jaar Willem II als de club waar Football Memories is gestart en FC Eindhoven met als doel om uiteindelijk landelijk partner te worden van Football Memories.

Wij kijken uit naar de samenwerking en hopen in de komende jaren veel van onze cliënten met het programma in aanraking te laten komen en op deze wijze ook onze dienstverlening onder de aandacht te brengen.

Football memories

"Bij Football Memories gaat het om het ophalen van mooie en dierbare herinneringen uit de rijke voetbalgeschiedenis"

Telefoon Geel

Thuiszorg nodig?

Bel ons gerust op 088 - 018 02 00 of laat uw gegevens achter zodat wij u terug kunnen bellen om de mogelijkheden van thuiszorg te bespreken.

Laat u terug bellen