Veel alleenstaande ouderen voelen zich regelmatig eenzaam. Door bijvoorbeeld het verlies van een partner, beperkte mobiliteit of veranderingen in sociale netwerken, kunnen ze zich geïsoleerd voelen. Dat kan een ernstig effect hebben op hun fysieke en mentale welzijn. Daarom is het belangrijk om ze op te zoeken en extra aandacht te geven, ze te laten weten dat ze ertoe doen. De maand december biedt een mooie gelegenheid voor die belangstelling en behulpzaamheid. Wij helpen je graag op weg met wat tips.
Ga langs
Klop of bel gewoon eens aan bij iemand van wie je weet dat hij of zij eenzaam is, vooral als diegene niet heel mobiel is en daardoor aan huis gekluisterd is. Maak een praatje en vraag of je iets kunt betekenen. Vind je dat zelf lastig? Doe een (kerst)kaartje in de brievenbus of geef deze af aan de deur. Schrijf daarop wie je bent en vergeet niet je telefoonnummer erbij te zetten. Stel voor om samen eens een kop koffie te drinken om elkaar te leren kennen.
Bied een helpende hand
Bied je hulp aan bij praktische zaken, zoals boodschappen doen, tuinieren of kleine klusjes in huis. Om hulp vragen is moeilijk, dus een uitgestoken, helpende hand kan een enorme opluchting zijn voor alleenstaande ouderen. Zeker als ze niet langer in staat zijn om dit soort taken zelfstandig uit te voeren.
Praat met elkaar
Doorbreek de eenzaamheid door een goed gesprek. Praat met eenzame ouderen over wat ze bezighoudt. En luister oprecht en aandachtig! Waar maken ze zich zorgen over, waar lopen ze tegenaan, waar kun jij bij helpen? Maar ook: wat vinden ze leuk, wat houdt ze bezig? Als je weet wat iemand graag doet, of dat nu tuinieren, koken, puzzelen of wandelen is, kun je daar samen eens iets in ondernemen.
Organiseer een bijeenkomst
Als er veel alleenstaanden in je buurt wonen, kun je eens een buurtbijeenkomst organiseren. Een gezellige koffie-ochtend, spelletjesmiddag of een wandeling door de buurt, het zijn eenvoudig te regelen bezigheden waarbij alleenstaanden elkaar kunnen ontmoeten. Zo kunnen ze nieuwe contacten leggen en zich meer betrokken voelen bij de gemeenschap.
Word vrijwilliger bij lokale ouderencentra
Wijkcentra of buurthuizen bieden vaak verschillende activiteiten en diensten voor alleenstaanden. Door vrijwilliger te worden bij zo’n centrum, kun je niet alleen een helpende hand bieden, maar ook waardevolle interacties hebben met ouderen die daar deelnemen. Het delen van tijd en gesprekken kan een verschil maken in hun leven en kan ook voor jou een verrijkende ervaring zijn.
Help iemand op de digitale weg
Veel alleenstaande ouderen zijn nog niet (volledig) vertrouwd met smartphones of computers. Leer ze hoe ze sociale media kunnen gebruiken om in contact te blijven met familieleden en vrienden. Ook kun je videochat-apps introduceren, zodat ze gemakkelijk kunnen communiceren met dierbaren, zelfs als ze ver weg wonen.
Maak gebruik van wat er al is
Verschillende organisaties en vrijwilligersgroepen zijn actief in het verminderen van eenzaamheid. Vraag na bij je gemeente welke dat zijn in jouw omgeving en breng eenzame ouderen daarmee in contact. Kijk ook eens op www.eentegeneenzaamheid.nl of www.eenzaam.nl voor nog meer tips en initiatieven.
Dit artikel is ook te lezen in de Bijdehand nummer 9. De Bijdehand is ons magazine voor cliënten, zorgverleners en medewerkers van Standby.