Buiten bakken op de barbecue: light it up!

De Bijdehand

Barbecueën, het is niet alleen een manier om eten klaar te maken, het is ook een sociale activiteit die mensen samenbrengt. Of het nu in de achtertuin, op het strand of in het park is, met vlees, vis, groente of alles door elkaar…. Een barbecue creëert een gezellige, relaxte sfeer waarin mensen genieten van lekker eten, elkaars gezelschap en de buitenlucht.

Volgendex kopie

Geniet van zomerse avonden vol zomerse smaken.

Complete buitenkeukens, barbecues met houtskool, op gas of elektrisch, tafelbarbecues, kamado’s… barbecues zijn er in alle soorten en maten. Van hypermodern tot eenvoudig basic, ze voeren allemaal terug naar de prehistorie, toen onze voorouders hun eten bereidden met open vuur. Zij ontdekten dat door het eten boven het vuur te plaatsen, het gelijkmatig kon garen en de smaak werd verbeterd.

Van pure noodzaak voor mensen in de oertijd heeft deze techniek zich ontwikkeld tot een mooie hobby voor de huidige barbecueër. Waarbij de een ‘even een lekker stukje vlees bakt’ terwijl het bij de ander gaat om het creëren van smaakvolle gerechten met behulp van marinades, rubs, sauzen en kruiden. Door de warmte te beheersen en de kooktijden precies te timen maken vele hobbychefs er een kunst van om sappige en perfect gegaarde gerechten te bereiden.

De mogelijkheden voor de barbecue zijn eindeloos. Van sappige steaks en malse kippenvleugels tot gegrilde groenten en zeevruchten, er is voor elk wat wils. Salades, sausjes, gegrilde maïskolven en stokbrood maken de maaltijd compleet. Zelfs het toetje komt van de barbecue, zoals geroosterde marshmallows of fruitige spiesjes.

Barbecue feitjes

  • Nederlanders blijken echte carnivoren als het gaat om barbecueën. Ruim 98 procent legt in ieder geval vlees op de barbecue. Maar ook vis (55%) en groenten (52%) worden steeds populairder. De vegetarische barbecue (8,4%) blijkt echter nog niet zo in trek.
  • We steken de barbecue ongeveer tien keer per jaar aan en doen dat het liefst bij een temperatuur van 23 tot 25 graden.
  • De meest gebakken gerechten zijn satéstokjes en speklapjes. De populairste sausjes voor bij de barbecue zijn knoflooksaus (27%), satésaus (22%) en barbecuesaus (18%).
  • Voor ruim de helft van de Nederlanders is stokbrood het meest favoriete bijgerecht, gevolgd door een salade (23%).
  • We gebruiken het liefst houtskool om te barbecueën. Elektrisch bakken komt op de tweede plaats, gevolgd door gas.
  • Qua barbecue skills geven wij onszelf gemiddeld een 7. Ongeveer een kwart van de Nederlanders heeft weinig vertrouwen in zichzelf en moet het met een 6 of minder doen.
Inhoud bbq

Barbecueën is leuk, maar de barbecue schoonmaken een stuk minder. Lees hier wat tips voor hoe je dat het beste doet:

  • Met aluminiumfolie of een metaalsponsje

    Prik een prop aluminiumfolie of een metaalsponsje op een vleesvork en ga ermee over het rooster. Dit werkt zowel goed om restjes te verwijderen tussen de baksessies door als aan het einde van de barbecue.

  • Met citroen of een ui

    Snijd een citroen of ui doormidden en doe een helft aan een vleesvork. Wrijf ermee over de hete grill om vet en geurtjes te verwijderen.

  • Goed doorwarmen

    Laat je barbecue na het grillen nog even op hoge temperatuur aanstaan. De aangekoekte restjes komen zo los en zijn met keukenpapier of een borsteltje makkelijk te verwijderen.

  • Met vochtig krantenpapier

    Wikkel het afgekoelde rooster na het barbecueën in krantenpapier en maak het papier vochtig. Laat het een nachtje liggen. De volgende ochtend kun je het vuil met keukenpapier zo verwijderen.

  • In het gras

    Leg je afgekoelde barbecue rooster ‘s avonds in het gras en laat de ochtenddauw zijn werk doen. De volgende ochtend kun je het vuil zo van je grill vegen. Zorg er wel voor dat het rooster niet meer warm is, anders krijg je schroeivlekken in je mooie, groene gazon.

  • Met bier

    Klinkt misschien gek, maar het werkt echt: je barbecue schoonmaken met bier. Giet wat bier over je nog warme barbecue rooster en laat even inwerken. Je kunt daarna het meeste vuil er zo afvegen.

Dit artikel is ook te lezen in de Bijdehand nummer 7. De Bijdehand is ons magazine voor cliënten, zorgverleners en medewerkers van Standby. 

Telefoon Roze

Thuiszorg nodig?

Bel ons gerust op 088 - 018 02 00 of laat uw gegevens achter zodat wij u terug kunnen bellen om de mogelijkheden van thuiszorg te bespreken.

Laat u terug bellen